Az IT alapismeretek vizsga eltér az összes többitől, mert ez nem gyakorlati, hanem elméleti vizsga. Bár ez az 1. számú modul, célszerű a többi modul után, utolsóként vizsgázni belőle, mert a többi modullal kapcsolatban is tartalmaz kérdéseket. Sőt, ha ECDL Select vizsgakártyád van, és nem szereted a magolást, választhatsz helyette más modult is, például a képszerkesztést vagy a webkezdőt.

A vizsgán tesztkérdéseket kell megválaszolni a vizsgaprogram segítségével. Minden kérdésnél négy lehetőség van, ezek közül kell megjelölni a helyeseket. Lehet, hogy egyik sem jó, lehet, hogy mind helyes. Pont csak akkor jár, ha azokat, és csak azokat jelölted meg, amelyeket kellett.

A program a 774  lehetséges kérdésből 32-t választ ki. Ezek közül legalább 24-et kell helyesen megválaszolnod a sikeres vizsgához. A teszt kitöltéséhez segédeszköz nem használható. Sőt, a program azt is figyeli, hogy nem indítottál-e el más programokat a teszt kitöltése közben.

A kérdéseket a következő témakörökből kapod:

 1. Általános fogalmak (Összefoglaló)
 2. Hardver (Összefoglaló)
 3. Szoftver (Összefoglaló)
 4. Információs hálózatok (Összefoglaló)
 5. Az IT felhasználása a mindennapokban (Összefoglaló)
 6. Egészség, baleset-megelőzés és környezet (Összefoglaló)
 7. Biztonság
 8. A szerzői jog és a törvény

A felkészülésnél témakörönként érdemes haladni. A következő módszert javasolom:

 1. Olvasd el a témakör tömör összefoglalóját. Ezeket a fenti listában az Összefoglaló hivatkozásokra kattintva töltheted le PDF formátumban.
 2. Próbáld ki tudásodat az ECDL-tanoda segítségével (Ezt nem én készítettem, de nagyon jó, ezért ajánlom mindenkinek). Témakörönként 50 válogatott kérdésre kell válaszolnod. Az Osztályoz gombra kattintva rögtön látod, hogy mely válaszok voltak helyesek. A Súgó gombbal segítséget is kérhetsz.  Mivel ez még nem vizsga, természetesen használhatod az összefoglalókat is.
 3. Ha már minden modult végignéztél, az ECDL-tanoda Erőfelmérés pontját választva kipróbálhatod, milyen eredményt érnél el a vizsgán.